2020. február 24., hétfő

A szelektív kuka felgyújtása

Rendhagyó módon nem politikáról, hanem saját élményeimről szeretnék beszámolni.
Szombatról vasárnapra virradó éjjel hajnali 4 óra körül (2020.02.23. 04:00) egy robbanásra lettünk figyelmesek. A hálószobából kilépve füstszagot éreztünk, főleg a konyha környékéről (a történethez hozzá tartozik, hogy egy 10 emeletes panel épület 9. emeletén lakunk feleségemmel). Az ablakon kinézve láttuk a tűzoltó autót, így nem lifttel, hanem a lépcsőn, de lefelé vettük az irányt. Furcsa módon a lépcsőházban egyáltalán nem volt érezhető a fent oly erős égett szag. Lent rá is jöttünk, hogy minden gondolatunk ellenére nem valamelyik lakás ég, hanem a panel épület hátsó parkoló részében valami, ami viszont kísértetiesen közel volt a mi Opel Astránkhoz is. Közelebb érve aztán felfedeztük, hogy egy BMW és egy Citroen típusú autó kapott lángra a szelektív hulladékgyűjtőből áradó tűz miatt.


A tűzoltókat eredetileg nem a mi kukánkhoz, hanem a közelünkben lévő másik égő kukához riasztották, viszont az fémből készült, így a környezetére nem jelentett akkora veszélyt, mint a mi fröccsöntött műanyagból készült szelektív hulladékgyűjtőnk. Az ugyanis pillanatok alatt elolvadt (a képen látható középen lévő fekete kupac az a KÉT kukakonténer). A kiérkezésükkor azonban már a miénk is égett, így a tűzoltók irányt változtattak és nem a riasztás tárgyát, hanem a nagyobb veszélyt kezdték el oltani. Szerencsére! Mivel a mellékelt képen is jól láthatóan a tűz közvetlen közelében ott sárgállik a lépcsőház főgázvezetéke, amely a lángok és a hő hatására akár kanócként is funkcionálhatott volna és a levegőbe repíthette volna a 60 lakásos társasházunkat. Ezen kívül további autókat tehetett volna használhatatlanná (a kép jobb oldalán a mi Opel Astránk látható, ami szerencsére megúszta az esetet).
A több kuka felgyulladása és a nyirkos időből kifolyólag a szándékosságnak nagyobb az esélye, mint az ellenkezőjének! Így ez a tett amellett, hogy jelentős anyagi kárt okozott két autótulajdonosnak (mind a kettő gazdasági totálkár), azon kívül még veszélyeztette majdnem 100 ember életét és a jelenlegi lakásárak mellett majdnem másfél milliárd forintnyi ingatlant! Ez nem játék!
Ráadásul a kálváriám még folytatódott a mai (hétfői - 2020.02.24.) napon, amikor is megtudtam, hogy a szelektív hulladékgyűjtők úgy lettek kihelyezve, hogy nem lettek átvéve a közös képviselők által. Így a kukák már nem a Környezetgazdálkodás, de még nem is a társasháztulajdonosok felelősségébe tartoztak. Nem akarok vádaskodni és nem hibáztatok senkit, csak és kizárólag azt a magyar rendszert, amiben minden egyes szervezet megpróbálja a felelősséget saját magáról elhárítani. Ez alól nem képezünk kivételt, mi lakók sem!
Szeretnék egy olyan országban élni, ahol mindennek van gazdája és felelőse! A fent leírt tűznek a gyújtogató a felelőse, de az, hogy a tűz ennyi kárt okozott és okozhatott volna, annak mindenki, akinek valami köze is volt a kukákhoz egy kicsit a felelőse. Én se akarom magamról elhárítani, én is, és az összes tulajdonostársam is a felelősök vagyunk, hogy az ad hoc jellegű kukakihelyezésnek nem mentünk utána és nem érdeklődtünk, hogy most akkor ez mi? Remélem, hogy ez a kár és a majdnem tragédia egy kicsit ráébreszti az itt lakókat és a városi infrastruktúrával foglalkozókat, hogy nem lehet megengedni magunknak ilyen hanyagságot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése